Keresés ebben a blogban

2013. január 30., szerda


Zöldségajánló 1.:
Az okra, vagy más néven bámia (Abelmoschus esculentus)

Ebben a sorozatban olyan növényekhez szeretnék kedvet adni, amelyeket a hazai klímán is eredményesen lehet termeszteni, illetve olyan fajokat összegyűjteni, amelyek fogyaszthatóságuk és beltartalmi értékeik ellenére sokak által lebecsültek, mondhatni gyomként vannak számon tartva. Az első hazánkban is termeszthető növény az okra, bámia, vagy szó szerinti fordításban "hölgy ujj". Azért is kezdem ezzel a növénnyel, mert vannak tapasztalataim az ízével és a termesztésével kapcsolatban.Higgyétek el, FINOM!

A növény eredete a szakemberek körében vita tárgyát képzi, sokan, Kelet-afrikai származásúnak vélik, a Nílus felső folyása mentén, Etiópia és a mai Dél-Szudán területén vadon nő. Származásából adódóan meleg-igényes növény.Közvetlen napfényt igényel, árnyékban nem termeszthető.
A laza szerkezetű, jó vízelvezetésű, gyorsan felmelegedő talajokon fejlődik megfelelően, szereti a humuszban gazdag gyökérközeget. A növény minden része fogyasztható, a termés jó kálium, vas és magnézium forrás. Magas pektin tartalma miatt segíti a bélműködést, a belőle készült ételek nem kell berántani. Sok országban gyógynövényként tartják számon emésztést segítő hatása miatt.


elem
mennyiség
víz (%)
89
kalória (kJ)
36
fehérja (g)
2,2
olaj (g)
0,24
 rost (g)
1
pektin (mg)
30
A vitamin (I.U.)
610
B1 vitamin (mg)
0,18
B2 vitamin (mg)
0,15
B3 vitamin (mg)
0,9
C-vitamin (mg)
30
kalcium (mg)
89
foszfor (mg)
57
kálium (mg)
234
magnézium (mg)
46
vas
0,9



Szaporítása:

A legelterjedtebb mód a helyrevetés. Hazánkban azonban erre a legmegfelelőbb időpont a május vége-június eleje. Ez azt is magában foglalja, hogy csak a nyár második felében kezdhetjük szedni, és sokan valószínűleg azért is hagynak fel a növény termesztésével, mert egy-egy tőről így kis hozam várható. DE van egy másik módszer is, ami tegyük hozzá nagyobb technológiai beruházást igényel és kicsit több szaktudást, ám senki ne gondoljon komoly tízezres tételekre. Ez a mód  a palántázással történő szaporítás.(Itt jegyzem meg, hogy ezt a módot homokos talajon próbáltam ki, tehát a kötöttebb, agyagosabb talajokon nem feltétlenül állják meg  helyüket az állításaim.)
Ha palántanevelés során biztosítani tudjuk a keléshez a közel 30 fokot, és később a 20 fok fölötti hőmérsékletet jó megvilágítás mellett, akkor 3-4 hét alatt szép palántákat kaphatunk. Az ültetést május végén- június elején végezzük, és a kezdeti esetleges forró időjárásban kb. egy hétig fokozottan kell ügyelni az öntözésre. Később már kevésbé gyakran is elég öntözni (persze időjárás függvényében). A tartós vízborítottságot azonban nem bírja a növény, főleg ha az lehűléssel (15-18 fok) is párosul. Nem pusztul el, de a termésmennyiségben ezek az időszakok kiesést okozhatnak. Ilyen időjárásban egy dolgot tehetünk: lazítjuk a sorközöket pl.: kapával.. 

Szedése

Virágjai egy napig nyílnak és elvirágzástól számított 5-7 napon belül le kell szedni a terméseket, mert "megfásodnak" és rághatatlanok lesznek. A szedéshez használjunk kesztyűt, mert én például vakaródzok, ha hozzáérek a növényhez. Főzés vagy eltevés előtt meg kell mosni, és a kocsányt le kell vágni. A terméseket blansírozás után fagyasztva, vagy mint a paprikát füzéren szárítva tárolhatjuk télire, de készíthetünk belőle savanyúságot is. Frissen, hűtőben max. 7 napig áll el.

Recept (ahogy egy szíriaitól tanultam):

Ha szárított bámiát használunk áztassuk be egy északára vízbe. Főzés előtt -annyi olajban, amennyiben általában a sültkrumpli készül - megpároljuk, addig amíg a kis termések kezdenek puhulni és lassan a termőlevelek mentén szétnyílni.Ha kész csurgassuk le róla az olajat. Eközben elkészíthetjük a húsos paradicsomos szószt (én egy-két egész paradicsomhoz teszek egy nagy konzerv/üveg pürét is), egyszerűen fűszerezve: vöröshagymás alapon, borssal, sok fokhagymával. Amikor már majdnem teljesen kész a hús (készülhet amúgy hús nélkül is, vegásan) beletesszük az okrát, és addig főzzük, amíg szétfőnek a termések.A végén friss korianderzöldet teszünk hozzá. Jó minőségű rizzsel tálaljuk.


Néhány kép a növényről:


virág+ termés

fajtától függ hogy mekkora állapotban szedhető még a termés, egy egyszerű próbával  ezt könnyű eldönteni:  ha a termés csúcs pattanva törik akkor még jó

megnyúlt, piros termésű fajta

kis méretben szedett termések, van aki így szereti

kész palánta, szerintem kicsit kisebb korban is kiültethető és akkor nem viseli meg annyira az átültetés

termések egy esős napon

a beérett toktermés
itthon készült, nem egy kínai étteremben


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése